De meeste Europese beurzen sloten donderdag licht lager.
Dankzij een aantal beter dan verwachte Amerikaanse macrocijfers werden eerdere verliezen deels, in één geval zelfs geheel, ingelopen. De stemming bleef echter bedrukt door tegenvallende rapporten over het consumentenvertrouwen in de eurozone en de Europese en Chinese industrie.
De AEX sloot 0,2 procent lager op 416,81 punten en de MidKap daalde 0,3 procent tot 615,65 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,1 procent, terwijl de beurzen in Londen en Parijs respectievelijk 0,3 en 0,8 procent daalden
Groeitempo lager
In de Europese ochtendhandel werd bekendgemaakt dat het groeitempo in de industrie van de eurozone in november wat lager lag dan in oktober. De grootste tegenvaller was dat de Duitse industrie bijna stilviel en dat de Franse industrie opnieuw slonk.
Halverwege de middag kwam de Europese Commissie met een tegenvaller. Volgens een eerste raming van Brussel daalde het consumentenvertrouwen in de eurozone deze maand licht ten opzichte van oktober. Economen rekenden in doorsnee juist op een kleine verbetering.
ArcelorMittal onder druk
Staalconcern ArcelorMittal (min 3 procent) stond vanaf de handelsaanvang onder druk vanwege een slecht industriecijfer uit de voor het bedrijf belangrijke markt China. De bedrijvigheid in de Chinese industrie daalde in november tot het laagste niveau sinds mei.
Zwaargewicht ING zorgde met een koersverlies van 1,8 procent voor extra druk op de AEX. De bank maakte bekend dat de Indiase dochter ING Vysya Bank fuseert met Kotak Mahindra Bank.
Fugro en Randstad in de plus
Fugro (plus 4,7 procent) en Randstad (plus 4,5 procent) onttrokken zich aan de negatieve teneur. Fugro profiteerde van een overnamebod op het Franse CGG, waarmee de bodemonderzoeker een verlieslatend samenwerkingsverband heeft. Randstad dankte zijn koerswinst aan fors verhoogde doelstellingen voor kostenbesparingen.
ThyssenKrupp was één van de uitblinkers in Frankfurt met een winst van 2,8 procent. Het Duitse staal- en industriebedrijf boekte voor het eerst in drie jaar weer winst. Ook keert het concern voor het eerst in twee jaar weer dividend uit.
De euro stond op 1,2522 dollar, tegen 1,2546 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 75,08 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer, op 78,93 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl